Rivalitatea dintre frați este la fel de naturală precum iubirea dintre ei. Copii simt rivalitate în mod instictual și au nevoie de ajutorul nostru pentru a diminua efectele produse de această stare.
Ce semne să urmărești pentru a conștientiza tipul de relație al copiilor tăi?
Legătura fraternă poate fi uneori caldă și pozitivă, dar poate fi și negativă. Iată mai jos câteva indicii care îți arată că în relația copiilor tăi se ascunde multă rivalitate:
- Primești des plângeri la adresa fratelui sau surorii
- Primești des plângeri la adresa fratelui sau surorii
- Nu găsesc aproape niciodată o cale de mijloc spre rezolvarea conflictelor
- Se lovesc
- Își adresează vorbe jignitoare
- Se bucură când unul dintre ei este certat
- Se aliază cu alți copii pentru a-și ridiculiza fratele sau sora
- Te acuză frecvent că îl iubești mai mult pe celălalt
- Aproape toate momentele petrecute în familie se încheie prost deoarece copiii declanșează certuri la cel mai mic detaliu
- Nu reușesc să se bucure de prezența fratelui sau surorii aproape niciodată
Te uiți disperată în jur și parcă întreaga voastră casa s-a transformat într-un câmp de luptă, iar tu ai vrea să depui armele. Tot ce mai reușești este să țipi la ei cât te țin plămânii și să faci puțină liniște. Dar până când și mai ales ce faci apoi cu sentimentul de vinovăție care te apasă atât de mult?
Răspunzându-ți mai întâi la ultima întrebare, legat de vinovăție, îți spun că te înțeleg, cred că toate mamele ajung să trăiască cel puțin într-un moment acest sentiment. Subiectul este mai amplu și necesită multe descoperiri. Faptul că în momentele de criză nu mai poți găsi o alternativă sănătoasă de eliberare a furiei poate fi un semn că ești mult prea epuizată fizic și psihic și/sau ceva din trecutul tău nu te lasă să vezi acele alternative, copilul tău interior se activează în timpul unor stimuli. Te pot ajuta să decoperi în cadrul programului meu de autocunoaștere și dezvoltare pentru mame “Mama primește super puteri”, pe care îl găsești aici.
Trecând la prima întrebare “până când”, răspunsul e cât se poate de simplu și clar: până data viitoare. Spun asta deoarece rivalitatea apare în mod instinctual în rândul copiilor, însă sunt și situații în care stilul de viață al familiei îi conduce pe copii către accentuarea acestor trăiri. Toate aceste aspecte enumerate mai sus pot fi trăite mai mult sau mai puțin intens de către copii, însă indiferent de intensitate este nevoie să vedem emoția din spatele acestor comportamente.
Cum au ajuns copiii tăi în această situație dacă le oferi amândurora tot ce ai mai bun? Nu le lipsește niciodată nimic, le spui mereu că trebuie să se înțeleagă bine că doar sunt frați, le arăți exemple pozitive din alte familii și lista poate continua.
Îți sună cunoscut până aici?
În cazul acesta te invit să tragi o gură de aer MARE și să citești cu atenție ce îți voi scrie. Copiii tăi au nevoie să le arăți încă o dată că îi iubești și dacă mai ești încă aici, citind, înseamnă că ai reușit deja să faci primul pas spre schimbare. Te felicit și sunt alături de tine.
Prin comportamentele dificile copii noștri ne întreabă dacă îi iubim. Au nevoie de noi să îi vedem și să îi acceptăm așa cum sunt.
Comparațiile între ei sau cu alți copii nu ajută absolut deloc. Să iei partea unui dintre ei, deși știi că poate are dreptate, de asemenea nu ajută, din contră va accentua rivalitatea. Copiii au nevoie să învețe mecanisme de autoreglare emoțională și negociere și la fel și noi mamele. Te-ar putea ajuta să știi că acum te poți înregistra la programul meu de relaționare sănătoasă între frați “Crește frați fericiți acum”.
Sper ca acest articol să te ajute să reflectezi mai în amănunt asupra situație în care te afli și ca să îți las și o temă în plus de gândire, te invit să îți iei puțin timp pentru tine și să notezi un singur lucru pe care crezi că îl faci și contribuie la accentuarea rivalității dintre copii. Lasă-l în comentarii, poate vei lumina și altă mamă blocată în acest moment.
Cu căldură,
Mădă