Cum facem să mai alocăm timp și copiilor pentru conectare zilnică în condițiile în care mergi la serviciu full time, acasă te așteaptă unul sau mai mulți copii, soțul ar vrea și el puțină atenție, frigiderul plânge și el după tine și casa parcă nici nu ți-o mai recunoști?
De unde energie, resurse și timp pentru a mai asculta și emoțiile copiilor?
Răspunsul, draga mamă, îl vei găsi chiar în interiorul tău. Realist vorbind ziua are 24 de ore pentru fiecare dintre noi. În tot acest interval, toate putem alege ce anume este cu adevărat important pentru noi. Dacă ar fi să faci o analiză sinceră a programului tău de zi cu zi crezi că ai putea găsi măcar un automatism neesențial de care să te poți lipsi și un lucru care ar putea fi delegat către un alt adult?
Eu am fost uimită atunci când mi-am instalat pe telefon o aplicație care îmi monitorizează timpul petrecut pe fiecare aplicație în parte. Mi-am dat seama că pot reduce acel timp semnificativ și așa am avut mai mult timp pentru copii, citit sau alte activități prioritare pentru mine. Am învățat în timp să cer și să primesc ajutorul altor adulți din casă. Oricât am vrea noi să le facem pe toate, trebuie să recunoaștem că mai bine mai puțin dar bine, decât mult și nimic bine.
Când am pornit în călătoria spre o versiune mai bună a mea, am început prin a-mi stabili un set de valori după care îmi conduc viața. Primele 5 și cele mai esențiale pentru mine sunt: iubirea, familia, pacea interioară, empatia și autenticitatea. Având mereu în minte aceste valori am putut să știu foarte clar pe ce mă concentrez. Am delegat cât am putut din treburile casnice și am automatizat prin diverși roboției de care ne putem bucura acum pe piață. Mă ajută foarte mult și să am agenda stabilită pe următoarea săptămână.
Știind foarte clar ce am de făcut mă ajută să-mi mențin atenția pe ceea ce este important pentru mine, iar în cazul meu timpul alocat copiilor este în topul activităților.
Cred că fiecare dintre noi poate include zilnic măcar 15 minute cu fiecare copil dacă își propune ferm. Înainte de culcare, sau dimineața la trezire, în mașină spre școală/grădiniță și poate mai mult în weekend-uri sau vacanțe. Cam așa am reușit să fac eu loc timpului dedicat copiilor și după încheierea concediului de maternitate.
Dacă aș sintetiza, aș spune că în totul celor mai importante aspecte se numară: organizarea/planificare sarcini zilnice de la începutul săptămânii, delegarea/împărțirea treburilor casnice cu un alt adult, stabilirea unor valori personale.
De unde energie?
În primul rând am mereu în minte valorile mele și asta îmi dă un bust incredibil. Apoi, caut să am măcar un moment cu mine zilnic, în care meditez, citesc, ascult muzică, vorbesc la telefon cu o prietenă sau ieșim la o cafea. Nu contează ce alegi să faci, important este să ai mereu în minte că tu contezi foarte mult și că vei reuși să dai mereu mai departe copiilor și celor din jur, lucruri pozitive, doar dacă mai întâi ai grijă de tine.
Bonus: un pahar de vin servit în tihnă, seara cu persoana iubită poate face minuni.