Dragii mei, astăzi vă prezint câteva lămuriri vis-a-vis de consilierea parentală.
Sunt mulți părinți care întâmpină multe dificultăți în acest rol, sunt epuizați și devin din ce în ce mai stresați, proiectând involuntar emoțiile asupra copiilor sau ajungând chiar și la agresivitate, fără să știe încotro să ceară ajutor.
Fiecare copil are nevoie ca părinții lui să se simtă bine în pielea lor, să le vadă și înțeleagă emoțiile și nevoile. Pentru acestea este nevoie, uneori, să ne adresăm unui specialist în consiliere parentală.
Ce este un consilier parental?
Este îndrumătorul care poate fii alături de fiecare părinte care își dorește să devină o versiune mai bună a sa sau se află în impas cu rezolvarea unor situații apărute în relația cu copilul sau în comportamentul acestuia.
Cabinetul consilierului parental este locul unde fiecare mamă sau tată sunt ghidați cu căldură și fără presiune în depășirea obstacolelor acestui rol atât de important, minunat, dar atât de provocator.
Ce este consilierea parentală?
Consilierea parentală este un proces dedicat părinților care au înțeles până acum sau vor să înțeleagă faptul că parentingul nu este doar despre copil, despre cum să îl facem “mai ascultător” sau să se alinieze mai bine direcțiilor trasate de societate, ci este mai mult despre cum să ne cunoaștem mai bine pe noi înșine și să ne ajustăm credințele și așteptările pentru a veni cât mai bine spre îndeplinirea nevoilor copiilor noștri.
Care este rolul unui consilier parental?
Consilierul parental:
- Crează un spațiu sigur în care părinții își pot exprima emoțiile și dificultățile fără a se simți judecați
- Oferă informații cu scop psihoeducațional folosindu-se de abordări științifice din parenting
- Conține emoțiile părintelui și îl ajută cu întrebări care îl vor aduce mai aproape de identificarea clară a nevoilor copilului, dar și ale lui însuși
- Stabilește împreună cu părinții obiective clare de atins pe termen lung și scurt
- Oferă părinților posibilitatea de a lucra în ritmul lor, fără a pune presiune sau a grăbi procesul
- Ajută părinții în identificarea ancorelor care le vor fi necesare în momentele tensionate, când se înfurie
- Oferă ghidaj părinților spre dobândirea de noi abilități parentală, chiar dacă asta presupune uneori lucrul cu copilul interior
- Explorează împreună cu părinții reacțiile acestora la stimuli care provin din comportamentul copilului
Ce nu este consilierul parental?
- În primul rând, nu este părintele copilului, prin urmare, nu poate face toată treaba în locul acestora. Asta înseamnă că în procesul de consiliere vor fi implicați, pe cât posibil, ambii părinți și foarte puțin sau deloc copilul (în funcție de vârstă și complexitatea situației).
- Nu întotdeauna este psihoterapeut, dar prezintă o certificare obținută în urma parcurgerii unui program complex în parenting și dezvoltare personală.
- Nu este o prietenă sau o rudă care doar oferă sfaturi din perspectivă personală.
Mai ai nevoie de alte lămuriri? Sunt la un mesaj distanță de tine.
Dacă găsești utile aceste informații, poți alege să le împărtășești și cu alți părinți, care poate chiar acum au nevoie să afle aceste lucruri. Dă un share în social media si ajută și tu un alt părinte așa cum, poate, ai fost și tu ajutat la rândul tău cândva sau vei fi ajutat.
Cu căldură,
Mădă