Sarcinile zilnice parcă vin buluc peste tine, ai adormit și te-ai trezit cu mintea încărcată, copii vor mereu câte ceva și parcă doar pe tine te găsesc în zonă. Ai vrea să ieși din acest cerc vicios dar nu știi cum.
Nu-i așa că îți sună cunoscut?
Am fost și eu acolo și chiar mai ajung uneori, te înțeleg atât de bine. În perioadele foarte aglomerate este normal să trecem și prin asta, omul e “construit” din emoții și oricât am încerca nu ne poate ieși mereu impecabil.
Important în acele momente este să cerem ajutorul fără să ezităm și cât mai repede.
Iată câteva recomandări pentru tine:
- Observă-ți emoțiile și gândurile pe măsură ce apar fără să faci nimic altceva
- Ia câte pauze simți și acordă atenție duratei și calității somnului
- În momente de criză solicită ajutorul oricărui adult din casă, disponibil să supravegheze copiii 10 minute. Mergi intr-un loc retras al casei și practică câteva momente de meditație sau rugăciune dacă obișnuiești sau orice alt mecanism care te poate ajuta să te stabilizezi emoțional
- Acceptă situația așa cum vine. Ajută să înțelegem că nu este vorba despre noi atunci când copiii ne întind nervii la maxim, ci este despre nevoile lor
- Fă sport sau orice altă metodă de mișcare a corpului (dans, sărit în trambulină, lovitul sacului de box)
- Practică Yoga
- Plimbă-te în natură/parc
- Bea o cafea/ceai în tihnă
- Întâlnește-te cu o prietenă sau un prieten care să fie dispus să te asculte și să te poți ventila puțin
- Crează-ți o ancoră emoțională: gândește-te la ceva ce îți poate da putere să treci peste momentul maxim de furie (poate fi o persoană, un obiect, o imagine, o melodie, un peisaj)
- Râzi cât mai mult, chiar și un conflict cu copiii poate fi transformat într-un moment amuzant.
Aceste recomandări sunt utile în momentele de criză, dar ar fi bine să te foloșești de ele ca o metodă de a prevenii aceste momente de burnout. Poți include în programul tău zilnic măcar una dintre ele prin rotație.
Pe termen lung pentru a scădea numărul acestor momente dificile este necesar să lucrăm și cu emoțiile noastre cu un specialist. Doar prin ascultare, validare și lucrul cu propriile emoții putem obține rezultate pe termen lung. Cred că te-ar putea interesa și articolul despre autocunoaștere, pe care îl găsești aici.
Cu căldură,
Mădă